Stappenplan

Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp’er. Wat je ook kiest, je wilt goed voorbereid aan de slag. 10 belangrijke stappen op weg naar jouw eigen bedrijf.

Stap 1. De Ondernemer

Doorzettingsvermogen en creativiteit zijn misschien wel de belangrijkste eigenschappen van een zelfstandige ondernemer. Wie ben ik en wat zijn mijn sterke en minder sterke punten. In het begin zal veel van jezelf afhangen. Als je nu al weet waar je zwakke punten liggen dan kun je daar rekening mee houden. Aan de andere kant is het ook belangrijk om je sterke punten maximaal in te zetten. Breng deze in kaart. Ben ik eigenlijk wel een ondernemer?

Stap 2. Formuleer uw idee

Een goed idee is het halve werk en een goed begin. Maar je wilt je product of dienst ook verkopen. Zet je idee eens op papier. Zorg dat de volgende punten aan bod komen:

Wat ga ik verkopen of doen.
•    Wat maakt mijn idee uniek.
•    Aan wie ga ik leveren en waarom juist aan hen.
•    Waarom zou iemand juist bij mij kopen.
•    Waarin ben ik beter of anders dan mijn concurrenten?
•    Hoe ga ik de markt op?

Eigenlijk heb je hiermee al een sterke basis van je  ondernemingsplan binnen. Een ondernemingsplan is handig om inzicht te krijgen in je plannen.

•    Wij helpen je graag bij het maken van een ondernemingsplan.

Stap 3. Regel je financiën

Een bedrijf starten kost geld. In het financiële deel van je ondernemingsplan bereken je hoeveel geld je nodig hebt en waar je dat vandaan haalt. Ook begroot je hoeveel winst je bedrijf gaat maken. Met je ondernemingsplan kun je eventueel een lening aanvragen bij jouw bank. En ook niet onbelangrijk: open een zakelijke bank- en spaarrekening.

Stap 4. Bedenk een bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Zet je bedrijf meteen op de kaart met een goede naam.

Stap 5. Kies een rechtsvorm

Je bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de rechtsvorm. Welke je kiest, hangt bijvoorbeeld af van hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen, of je alleen onderneemt of samen.
De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, ideaal voor mensen die alleen een bedrijf starten. Start je samen met een partner of partners, dan is een vergelijkbare rechtsvorm de VOF. Belangrijk om te weten bij deze rechtsvormen (eenmanszaak & vof) is dat de eigenaar volledig financieel verantwoordelijk is voor het bedrijf, ook met het privé vermogen. Dit betekent dat wanneer het bedrijf failliet gaat de eigenaar privé ook failliet gaat. Wil je niet persoonlijk aansprakelijk zijn dan kun je kiezen voor het oprichten van een BV. Dit zal echter meer tijd en geld kosten en ook meer verplichtingen geven.

•    Wij geven u graag meer advies over het kiezen van een rechtsvorm

Stap 6. Bereid je voor op belastingen en administratie

Als ondernemer krijg je te maken met de Belastingdienst. Je hebt rechten, maar ook plichten. Bijvoorbeeld het bijhouden van een administratie.

•    Meer info? Kijk bij administreren of BTW

Stap 7. Stel algemene voorwaarden op

Voorkom moeilijkheden met je klanten. Met algemene voorwaarden is het voor je klanten helder wat ze van je kunnen verwachten, bijvoorbeeld wat de betalingstermijn is.

•    De KvK heeft modelvoorwaarden die je kunt gebruiken om algemene voorwaarden op te stellen.

Stap 8. Zorg dat u goed verzekerd bent

Ondernemen geeft vrijheid, maar betekent ook risico’s nemen. Verzekeringen worden niet geregeld door een werkgever, je moet zelf zorgen voor een goed vangnet. Gelukkig kun je je voor veel risico´s verzekeren, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid.

•    Arma Assurantien is een specialist op dit gebied en bevindt zich ook in ons pand aan de Beatrixlaan. Zo heb je alle financiële diensten onder één dak.

Stap 9. Informeer naar vergunningen en registreer jezelf

Als ondernemer krijgt je te maken met wetten en regels. Zo ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven bij de KvK.  De KvK geeft jouw gegevens door aan de belastingdienst. Je hoeft je daar niet apart aan te melden.
Soms moet je je ook registreren bij een product- of bedrijfschap. En indien je ook werknemers hebt, kan het ook zo zijn dat je je als werkgever moet aanmelden bij een pensioenfonds. Uiteraard nemen wij deze aanmelding je graag uit handen.

•    Meer informatie over inschrijven bij de Kamer van Koophandel vind je op www.kvk.nl

Stap 10. En nu… klanten vinden

Je ondernemingsplan is rond, de financiering is geregeld, je bedrijf is ingeschreven bij de KvK. Jouw bedrijf is van start. Nu nog klanten vinden. Bijvoorbeeld via social media en netwerken.