Fiscaliteit rondom het Kerstpakket

 

 

Logo Nagel Finance

Veel werkgevers geven hun werknemers ieder jaar een kerstpakket. Vaak wordt er ook een kerstborrel georganiseerd. Hoe pakt dit in 2015 fiscaal uit?

Werkkostenregeling. Zoals bekend, bent u vanaf 1 januari 2015 verplicht om de werkkostenregeling (WKR) toe te passen. Volgens de WKR mag u in 2015 1,2 % van de fiscale loonsom naar eigen inzicht besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel. Is deze vrije ruimte volledig benut, dan betaalt u over het meerdere 80 % eindheffing.

Vrije ruimte. Als u nog over voldoende vrije ruimte beschikt, kunt u de kerstpakketten daarin onderbrengen. Let op. U moet vooraf aangeven op welke wijze de kerstpakketten worden behandeld. Het is dan ook zaak om in kaart te brengen hoeveel vrije ruimte u nog heeft voor 2015.

kerstpakket nagel finance fiscaliteit 2015 werkkostenregeling

Stappenplan. Om uw beschikbare vrije ruimte te berekenen, kunt u dit stappenplan volgen:

  • Vraag de fiscale loonsom van 2015 op bij uw salarisadministrateur. De vrije ruimte voor 2015 bedraagt 1,2 % van de fiscale loonsom;
  • Tel alle vergoedingen en verstrekkingen die u als eindheffingsloon heeft aangewezen (of nog in 2015 wilt aanwijzen), exclusief de kerstpakketten , bij elkaar op. Hierbij kunt u denken aan een personeelsfeest, de kerstborrel, niet-zakelijke maaltijden, fietsen van de zaak, parkeerkosten, e.d;
  • Is het totaal van deze vergoedingen en vertstrekkingen meer dan uw vrije ruimte? Dan betaalt u over het verschil 80% belasting;
  • Is het totaal minder? Dan zijn de kerstpakketten (deels) belastingvrij.

Voorbeeld. Stel dat u 10 werknemers heeft en dat uit de berekening blijkt dat u nog € 500,- aan vrije ruimte over heeft. Als u dan kiest voor een kerstpakket van € 50,- (inclusief btw), is dit belastingvrij. Is het kerstpakket duurder , dan betaalt u over het meerdere 80 % eindheffing.

Uitzendkrachten. Veel werkgevers geven ook hun uitzendkrachten een kerstpakket. Uitzendkrachten zijn niet bij u in dienst. U kunt deze kerstpakketten dus niet onderbrengen in de vrije ruimte. U kunt hiervoor de eindheffingsregeling voor niet-werknemers toepassen.

Als u voor 2015 volgens de WKR nog vrije ruimte over heeft, kunt u de kerstpakketten (deels) belastingvrij verstrekken. Over het meerdere betaalt u 80 % eindheffing.

Bron: Tips & Advies