Mkb’ers schatten waarde eigen onderneming niet goed

Nagel Finance

Uit onderzoek van fusiebemiddelaar Marktlink blijkt dat veel mkb-ondernemers te optimistisch zijn over de waarde van hun eigen bedrijf.

De eigenaren gaan ervan uit dat hun bedrijf negen keer de jaarwinst oplevert als zij de onderneming verkopen, maar dit blijkt in de praktijk slechts vier tot zes keer de jaarwinst te zijn. Bijna de helft van de ondernemers overweegt te verkopen als er een goed bod gedaan wordt. Toch zijn zij huiverig om hun zaak te koop te zetten, omdat ze vrezen dat te koop staan negatieve associaties oproept over het bedrijf. Worden ze benaderd uit naam van een mogelijke koper, dan zijn ze vaak wel bereid om te onderhandelen over verkoop.

Verkopen is niet voor alle ondernemers even makkelijk, blijkt uit de enquĂȘte. Bijna 60 procent van de ondernemers zegt mentaal niet klaar te zijn voor een mogelijke verkoop. Het verkoopproces en afstand doen van het bedrijf vinden ze moeilijk. Ook de toekomst van het personeel is een heet hangijzer. Bijna negen op de tien ondernemers willen alleen verkopen als er goed gezorgd wordt voor de medewerkers.