Voorbereiding op pensioen noodzakelijk

Logo Nagel Finance fc

Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) weet niet of hij na zijn pensionering genoeg inkomen heeft om alle uitgaven te betalen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De Nederlanders en hun pensioen’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Vier op de tien Nederlanders hebben wel een goed beeld van hoe de financiën er na pensionering uit zien. 20% van de Nederlanders heeft totaal geen interesse in zijn financiën na pensionering. En 40% is nog van plan om de financiën voor later op een rij te zetten.

Consumenten worden meer zelf verantwoordelijk voor hun financiële situatie na pensionering. De overheid treedt terug, het aantal zelfstandigen neemt toe en het pensioenstelsel verandert. Gezien deze maatschappelijke ontwikkelingen is het volgens het Nibud noodzakelijk dat meer dan 40% van de Nederlanders zich financieel voorbereidt op zijn pensioen. Het instituut heeft daarom onderzocht wie dat doet en hoe dat gebeurt.

Wat opvalt in het Nibud-onderzoek is dat als ‘de omstandigheden’ goed zijn mensen met hun pensioen aan de slag gaan. Er moet daarom nog meer aandacht komen voor het in balans brengen van inkomsten en uitgaven. Pas als mensen goed kunnen rondkomen hebben ze de ruimte om ook na te denken over hun financiën voor de lange termijn.